de wijngaard

De wijngaard

In 2000 begonnen Johan Rippen en Lidwien Vos de Wael met de aanleg van een wijngaard ten noorden van Lelystad. Het perceel beslaat 0,5 hectare, waarvan 0,35 ha. werd aangeplant met meeldauwtolerante wijnstokken: 900 Regent en 500 Rondo. Deze rassen zijn bij uitstek geschikt voor de klimaatomstandigheden in de Nederlandse polder. De wijngaard ligt mooi landelijk en beschut, vlak achter een groot bos dat de meeste wind wegvangt. De omgeving is prachtig en grenst aan het gebied van de biologische boeren van de Bronsweg. De bodemsoort hier is bijzonder vruchtbaar en… naar blijkt, ook geschikt voor wijnbouw.

El Placer is een ambachtelijk, kleinschalig en innovatief biologisch bedrijf. Naast de wijngaard vindt u op ons terrein een wijnmakerij met proefschuur, een woonhuis met proefkamer en een woonwagen. Hoe komen we aan onze naam? ‘Placer’ is Spaans voor plezier, genoegen, genot. Lidwien werkte jaren in het Spaanstalige wijnland Chili. Samen hebben we daar vele vrienden en vriendinnen en… we houden van wijn, van natuurlijke ambachtelijke teelt en van samenwerken met vrienden en kennissen.

logo scal

De wijngaard is SKAL-gecertificeerd.

icon druif

De druiven

In de wijngaard staan 1400 druivenplanten: 900 Regent en 500 Rondo. Dit zijn in Duitsland gekweekte rassen die je goed biologisch kunt telen. Ze zijn weliswaar niet 100% resistent tegen meeldauw, maar hebben wel een grote tolerantie ten opzichte van deze en andere ziektes. Spuiten met landbouwgif is dus helemaal niet nodig en dat komt ten goede aan de smaak van de wijn. De Regent is een laat-afrijpend ras (eind oktober) en begint ook laat, wat de kans op nachtvorstschade verkleint. De Rondo is drie weken eerder rijp, met als voordeel dat de oogst gespreid kan worden. Om het woonhuis staat de Lakemont, een witte pitloze tafeldruif die overheerlijk van smaak is.

Regent (wijndruif)

druif regent

Voorouders: Diana (Sylvaner x Müller Thurgau) en Chambourcin (Franse hybride). Gekweekt door het Duitse Instituut voor Druiventeelt Geilweilerhof. De trossen zijn middelgroot en enigszins los. De druiven zijn blauw en middelgroot. De Regent loopt vroeg uit en rijpt eind september / begin oktober af. Redelijke weerstand tegen schimmelziektes, goede houtrijping en vorsthardheid. Regentwijn: een donkere, volle rode wijn met veel tannines en een Bordeauxkarakter.

Rondo (wijndruif)

druif rondo

Nieuw ras gekweekt in Tsjechië en verder ontwikkeld op proefstation Geisenheim. De trossen zijn middelgroot. De druiven donkerblauw met een zoete smaak. De Rondo loopt vroeg uit en rijpt half september af. Het ras kenmerkt zich door haar grote blad en uitbundige groei. In ongunstige jaren vatbaar voor meeldauw. Gevoelig voor wespenvraat. Rondowijn: een diep donkerrode fruitige wijn met een Bourgognekarakter.

Lakemont (pitloze tafeldruif)

druif lakemont

Amerikaans ras van het proefstation in Geneva New York State. De trossen zijn middelgroot en matig compact. Kleine zoete druiven met een fijne smaak. De Lakemont loopt middelvroeg uit en rijpt eind september/begin oktober af. Redelijke weerstand tegen schimmelziektes. Niet krenten.

icon druif

Wijnen

El Placer richt zich op de productie van exclusieve en karakteristieke streekwijn. De maximumoogst die we daarom op ons aangeplant perceel (3200 m2) nastreven is 1000 liter. We zouden veel meer wijn kunnen maken, maar dat doen we niet. Want veel wijn is wel lekker, maar erg lekkere wijn is toch nog leuker. Daarom knippen we direct na de bloei flink wat trosjes weg, zodat we ongeveer één fles per plant overhouden. Dat komt de smaak van de wijn ten goede.

Op onze flessen prijkt de term Beschermde Geografische Aanduiding Flevoland. Dit is in lijn met de Nederlandse wetgeving op het gebied van wijnen. Ons assortiment varieert per jaar. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de oogst, de voorkeur van de wijnmaker en de wens van de klanten.

Biowijnen uit Lelystad

De afgelopen jaren maakten we de volgende wijnen:

  • Rondo
  • Regent
  • Vaders Trots, cuvé van Rondo en Regent
  • Barricade, een cuvé van Rondo en Regent op hout gerijpt
  • Frisse Blos, een droge rosé.

>> naar de wijnwinkel.

Likeuren

Tijdens de open dagen zijn er altijd mensen die vragen of we geen zoete wijn hebben. Het antwoord is dan Nee. Om echter toch tegemoet te komen aan de wens naar iets zoets zijn we ook likeuren gaan maken. Een andere tak van sport! Inmiddels vindt dit zoete vocht, afgevuld in representatieve flessen, gretig aftrek bij de bezoekers. El Placer maakt druivenlikeur, koffielikeur, mandarijnenlikeur en gemberlikeur. De recepten zijn natuurlijk geheim….

biologische likeuren_2

Grappa

De restwijn laten we destilleren. Daarna krijgt deze alcohol in onze wijnmakerij nog een natuurlijke bewerking met eikenchips. En daar is dan onze grappa: een goudkleurige zachte borrel van 32 procent alcohol.