biologische beesies

Biologisch & duurzaam

Wij maken in onze wijngaard geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en ook niet van koper of zwavel. De biologische wijnbouw richt zich op het versterken van de natuurlijke weerstand van de planten. Dit bereiken we door het toepassen van onder-begroeiing (plantenmengsels met o.a. diverse soorten klaver) waardoor het bodemleven divers is en nuttige insecten volop de kans krijgen. Daarnaast spuiten we compostextract op de bodem en op de planten, waarmee we een dusdanige diversiteit van schimmelsoorten inbrengen dat geen enkele schimmel zoals bijvoorbeeld meeldauw of valse meeldauw, werkelijk de overhand kan krijgen.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij El Placer. Dit blijkt onder meer uit de zonnepanelen, de keuze voor lichter minder milieubelastend glaswerk, het gebruik van recyclebare zakjes en de toepassing van compostextract.

Johan schreef een artikel over compostextract en biologische wijnbouw in het vakblad van de Nederlandse wijngaardeniers.

logo skal

De wijngaard is SKAL-gecertificeerd.

icon bloem

Bodem

Goede wijn begint met een gezonde bodem die niet met zware machines wordt bewerkt en zichzelf onderhoudt. Een luchtige bodem met een korrelstructuur en een soepele waterhuishouding. Dat is de basis waar wij mee/aan werken.

Circulair

Onze wijngaard heeft geen afval. Het enige wat uit de gaard verdwijnt is het sap van de druiven. Het versnipperde snoeihout, de schillen en de pitten gaan terug de wijngaard in en maken zo deel uit van een mooie kringloop. En het sap.. dat wordt lekkere wijn!

icon rotors

Compostextract

El Placer gebruikt, alleen als de schimmeldruk erg hoog is, compostextract. Middelen als koper en zwavel hebben we nooit toegepast. Onze grond is schoon en dat proef je in de wijn! Wij organiseren hier regelmatig informatiebijeenkomsten over.

Druivenzakjes

El Placer ontwikkelde druivenzakjes van polypropyleen. Deze bieden bescherming tegen vogelvraat, wespenvraat, hagel en fruitvliegjes. Daarnaast zorgt het zakje voor betere afrijping van de trossen. Deze recyclebare troszakjes zijn bij El Placer verkrijgbaar.